Prawa autorskie

Wszelkie zdjecia zamieszczone na powyzszym blogu sa mojego autorstwa. Kopiowanie lub ropowszechnianie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z prawem.

wtorek, 5 kwietnia 2011

Lentil Dhal

         Zrobilam sie na szaro...
Wiosna w pelni. Desi kobiety porzucily zimowe plaszcze (bo w klapkach chodza caly rok, nawet przy kilkunastocentymetrowym sniegu) i az bija po oczach kolorami shalwar kameezow. A ja obkupilam sie od stop po glowe w szarosci - no coz juz taka ze mnie zawsze czarna owca byla.

          Wyprobowal kilka zupelnie nowych przepisow z kuchni wloskiej, meksykanskiej i arabskiej. Zaczynam jedank od zalegajacego w kurzu Dhal z soczewicy - czyli szybko, smacznie, tanio i zdrowo.

Lentil dhal

Skladniki
- ok. 200 gram soczewicy (ja mam w zywczaju namaczac na 2 - 3 godz.)
- lyzeczka pasty z imbiru (mozna oczywiscie swiezy)
- lyzeczka pasty czosnkowej (mozna jw.)
- chilli wg upodoban
- 2 srednie drobno posiekane cebulki
- dwie lyzki przecieru pomidorowego (opcionalnie)
- 2 lyzeczki maki kukurydzianej
- pol lyzeczki kurkumy
- lyzeczka ziaren kminku
- kolendra swieza
- pol lyzeczki kolendry w proszku
- pol lyzeczki kardamonu
- pol lyzeczki gram masal
- pol lyzeczki czerwonej papryki
- sol, pieprz, chilli do smaku

          Na olej wrzucamy kminek, a po okolo 2 - 3 min. dodajemy make, szybko mieszamy, zeby sie nie przypalila i dodajemy cebulke.
Do podsmazonej cebuli dodajemy imbir, czosnek, kurkume, i pozostale przyprawy. Dodajemy soczewice, zalewamy woda i zostawiamy do podgotowania na ok. 15 - 20 min. w tym czasie systematycznie sprawdzamy poziom wody i mieszamy. Po okolo 20 min. dodajemy przecier i pozostawiamy na wolnym ogniu okolo 10 min. Doprawiamy do smaku sola i dodajemy posiekana kolendre. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Soczewica zawsze jest dobra w każdym wydaniu. I pomyśleć, że gdyby nie desi mąż to bym jej pewnie nigdy nie spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie podobnie. Ja kiedys nie wiedzialam co to cieciorka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię dhal bez pomidorów trzeba wypróbować z

    OdpowiedzUsuń