Prawa autorskie

Wszelkie zdjecia zamieszczone na powyzszym blogu sa mojego autorstwa. Kopiowanie lub ropowszechnianie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z prawem.

wtorek, 29 marca 2011

Waniliowe pieczenie

          Dzis byl apel u mlodego w szkole, dziecie wychodzi na scene, matka wyciaga aparat - a tam bateria na zero. Zdjec niet, ale wystep suuuper - brawo mlody!!!
Zeby to uczcic postanowilam zrobic kotlety mielone, za ktorymi przepadamy wszyscy i jakies ciacho na deser. Wlasciwie to pierwszy domowy obiad od jakiegos tygodnia. Troche sie zagadalam przez telefon i omylkowo sypnelam kolendry do miecha, na szczczescie nie wiele, wiec nie dala zbyt wielkiego aromatu. Uwazam, ze polska kuchnia zdecydowanie lepiej smakuje w tradycynym wykonaniu, desi przyprawy psuja jej naturalny aromat.
Natomiast ciasto wyroslo pieknie, waniliowy aromt przepelnil cala kuchnie. Wylaczylam piekarnik, uchilam lekko drzwiczki i odczekalam 15 min. - wszystko jak w przepisie. Ciasta to zdecydowanie nie moja dzialka, chociaz nie jest zle, bo aktualnie nawet tort potrafie zrobic, ale zdecydowanie nie fascynuje mnie pieczenie.
          Przekrecam forme, zeby wyjac ciasto do lukrowania i ... peklo w srodku. Najlepsze w tym wszystkim, ze bylo (bo zjedzone na kolacje) wyjatkowo pyszne - puszyste, wysokie i odpowiednio slodkie.
          Winie forme, szulam jej dosc dlugo, bo wiekszosc brytyjskich jest dosc niska, a ja wole wysokie ciasta. Latwiej je pozniej kroic do przekladania kremem. Ta kupilam w funciaku i zdecydowanie potrzebuje papieru do pieczenia, jak widac samo smarowanie tluszczem nie wystarcza.

         

3 komentarze:

  1. To zwykly biszkopt, tyle ze zamiast esencji uzylam laski wanilii

    OdpowiedzUsuń
  2. ja do ciast to raczej też serca nie mam.... wolę już te mielone i zgadzam się, że nie należy do pl kuchni startować z desi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń